Vrata: zgodovina vrat skozi čas - Mizarstvo Markelj

Vrata: zgodovina vrat skozi čas

Če se odločate za nakup novih vrat, vhodnih ali notranjih, ste prišli na pravi naslov. Z izdelavo vrat po meri se ukvarjamo že vrsto let. Za vas izdelujemo kvalitetna vrata z dovršenim dizajnom, ki imajo dobro zvočno tesnjenje in izolacijo. Ker uporabljamo le vrhunske materiale, so izjemno odporna na udarce, vlago in druge zunanje vplive.

Več o naši ponudbi vrat si lahko ogledate na povezavi, sedaj pa k zgodovini vrat.

Čeprav je predmet, kot so zunanja ali notranja vrata samoumeven, ni bilo vedno tako. Glede na to, da so notranja vrata eden izmed naših glavnih produktov, na katerega smo zelo ponosni, si bomo v tem članku ogledali zgodovino vrat.

Kaj so vrata?

Zelo enostavno vprašanje, na katerega bi verjetno vsak izmed nas odgovoril drugače. Začnimo kar z vhodnimi vrati, saj so ta ena izmed prvih stvari, ki jih opazimo pri hiši, če želimo vanjo vstopiti. Če niste kaskader, je to edina pot za vstop ali izstop iz hiše.

Vhodna vrata so meja med zunanjim svetom in notranjostjo našega doma. Naš dom varujejo pred nepovabljenimi gosti, kar pa ni njihova edina funkcija. Ščitijo nas pred vremenskimi vplivi in zagotavljajo ohranjanje temperature v naših prostorih. Poleg omogočanja vstopa in izstopa iz določenega prostora nam vrata zagotavljajo tudi poljubno mero zasebnosti in možnost prezračevanja prostorov. Običajno so izdelana iz lesa, kovine, stekla, kamna ali pa kombinacije naštetih materialov. Na nekaterih vratih najdemo tudi okna, mreže in druge okrasne ali funkcionalne dodatke. Videz vhodnih in notranjih vrat je običajno enak iz obeh strani. Tega ne moremo trditi za druge tipe vrat – na primer avtomobilske, kjer se notranja in zunanja stran med seboj razlikujeta.

Najbolj pogost način odpiranja vrat so nasadila, ki so na eni strani pritrjena na okvir oz. podboj, na drugem mestu pa na sama vrata. Možnih načinov odpiranja pa je kar nekaj. Vhodna vrata se lahko odpirajo s pomočjo nasadil, tečajev, ležajev, lahko se zložijo ali pa drsijo.

Zaklepanje in zapiranje vrat

Skoraj vsaka vrata, ne glede na to ali so notranja ali zunanja, imajo mehanizme, s katerimi jih lahko zaklenemo in preprečimo vstop vsem, ki nimajo ključa. Govorimo seveda o ključavnici.

Naprave za zaklepanje so bile najprej mehanske, danes pa je vedno bolj pogosta uporaba elektronskih oziroma inteligentnih ključavnic, ki jih odklepamo s pomočjo prstnih odtisov, kartic, mobilnih naprav in podobno.

V skrbi, da ne bi zgrešili koga od obiskovalcev, so že zelo zgodaj v zgodovini na vhodna vrata začeli nameščati trkalnike. V današnji dobi njihovo funkcijo opravljajo zvonci. Na nekaterih starinskih hišah ali poslopjih s starinskim dizajnom jih še vedno lahko opazimo.

Zgodovina vrat – začetki

Prvi zapisi o tej pregradi med zunanjostjo in notranjostjo našega doma segajo v čas starih Egipačnov. To dokazujejo slike v njihovih grobnicah. Stari Egipčani so verjeli, da so vrata dobesedno prehod v posmrtno življenje in so jim zato pripisovali poseben pomen.

Oblike prvih vrat so bile sila enostavne. Šlo je za preprost lesen ploh na tečajih. V Egiptu kjer je zrak izjemno suh je bilo to mogoče, v krajih z vlažnim podnebjem, pa taka oblika vrat ni bila ustrezna, saj bi se les zaradi vlage upognil.

Stari Grki in Rimljani so izdelovali enokrilna, celo dvokrilna ali trokrilna ter drseča vrata. Najpogosteje uporabljena materiala za izdelavo vrat sta bila les in kamen, našli pa so tudi ostanke vrat iz brona.

V Evropi so najstarejša vhodna lesena vrata našli arheologi v Švici. Stara naj bi bila okoli 5.000 let.

najstarejša vrata v Evropi

Najstarejša vrata v Evropi. Zurich – Švica (3,063 p.n.š.)

Prva avtomatska vrata

Ob omembi avtomatskih vrat običajno pomislimo na veleblagovnice ali pa poslovne stavbe. Danes so avtomatska vrata v uporabi po celem svetu, večina od nas jih uporablja skoraj vsak dan. Presenetljivo pa začetki tehnologije segajo v prvo stoletje našega štetja. Prva avtomatska vrata je izumil Grški učenjak Heron iz Aleksandrije. Eden izmed njegovih prototipov je deloval s pomočjo ognja in toplote, drugi pa s pomočjo vode.

prva avtomatska vrata

Princip delovanja prvih avtomatskih vrat (GIF)

 

Različni stili in tipi vrat

 

Obstaja mnogo različnih tipov vrat, ki služijo različnim namenom. Poznamo:

vhodna vrata

notranja vrata

-garažna vrata

-varnostna vrata

-balkonska vrata

-dvižna vrata

Vrata lahko ločimo tudi po stilu odpiranja:

-enokrilna vrata

-dvokrilna vrata

-drsna vrata

-harmonika

inline vrata

Materiali za izdelavo vrat

 

Kot smo že omenili, obstaja veliko kombinacij materialov, iz katerih lahko izdelamo vrata. Najbolj cenovno dostopen material so iverne plošče, ki so izdelane zlepljenih koščkov odpadnega lesa in veljajo tudi za najmanj odporne proti udarcem in poškodbam. Površine ki so oplemenite s furnirjem so najpogosteje na osnovi kompozitnih plošč iverice, vlaknene plošče, vezane plošče. Material odlikuje visoka trdnost, naravni videz in dolga življenjska doba.

Vlaknene MDF plošče so izdelane iz dolgih in tankih lesenih vlaken, ki jih med sabo spojijo in tako nastane homogeni material z dobro mehansko odpornostjo in majhno občutljivostjo na vlago.

Masivna vrata so, kot nam že ime pove, izdelana iz masivnega lesa, ki je slojno lepljen zaradi preprečitve krivljenja. Takšen les je izredno kakovosten in obstojen in omogoča sprotna popravila ob poškodbah.

Našteti materiali so najpogostejša osnova za izdelavo vrat, pogosto pa so uporabljeni v kombinaciji s steklom, kovino ali inoksom. Pri nas od naštetega uporabljamo le najbolj kvalitetne materiale kot so masivni les, MDF plošče in furnir, material pa prilagodimo željam stranke in namembnosti objekta.

obnovljena starinska vratamoderna starinska vratastarinska vrata detajl

Vrata so skozi celotno zgodovino imela pomembno vlogo za človeka in tako je ostalo vse do danes. Čeprav jih dojemamo kot nujen del stavbnega pohištva, morajo nujno služiti svojemu namenu, če se hočemo doma počutiti dobro. Biti morajo stabilna in trpežna ter zagotavljati toplotno in zvočno izolativnost. Vrata služijo temu, da nam olajšajo vsakdanje bivanje in poskrbijo za udobje v našem domu, zato se pri odločanju o tem pomembnem kosu pohištva posvetujte s strokovnjaki. Mi vam bomo z veseljem pomagali!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.